Duminica , 16 Iunie 2019
NAUT BOABE MEDICER 500 GRAME

NAUT BOABE MEDICER 500 GRAME

Proprietati si folosire in descrierea detaliata. Bogat in proteine poate inlocui carnea din alimentatie. Contine minerale si vitamine in cantitate mare.

In stoc: 77

6,00 LEI

Descriere NAUT BOABE MEDICER 500 GRAME

Boabele de năut ţin de foame, îmbunătăţesc digestia şi curăţă vasele de sînge de colesterolul rău

Năutul este o leguminoasă din familia fasolei şi, întocmai ca boabele de fasole, cele de năut înglobează o serie de nutrienţi benefici sănătăţii. Năutul a fost considerat multă vreme un ingredient al sărăciei, fiind asociat cu celebrul nechezol care ţinea loc de cafea în perioada comunistă. Însă, nechezolul era făcut din boabe prăjite de ovăz, nu de năut. În realitate, năutul este un aliment minune, recomandat cu căldură de nutriţionişti pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Folosit încă din antichitate ca medicament, şi astăzi năutul este pe lista legumelor cu mare efect terapeutic. Protejează inima, îi ajută pe diabetici, este un elixir al vieţii de cuplu şi, nu în ultimul rînd, datorită bogăţiei de proteine, este ideal în lupta cu kilogramele. Aşadar, să redescoperim năutul, cunoscîndu-i cele mai utile recomandări în sănătate, dar şi în gastronomie, celebrul humus avînd la bază boabe de năut.

Proteine mai bune decît cele din carne

Năutul este bogat în minerale, cu rol în eliminarea conservanţilor din organism, proteine (24%), săruri minerale, vitamina E şi complexul de vitamine B. Cu un procent consistent de hidraţi de carbon (67,8%) şi grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită. Înlocuieşte cu succes carnea, deci e un aliment ideal dacă vreţi să renunţaţi la carne roşie. Cele din boabele de năut se absorb lent şi asigură un tranzit intestinal optim. O cană plină de năut, echivalentul a 150 de grame, asigură cu 50% mai mult decît necesarul zilnic de molibden, 80% din cel de mangan, 70% din cel de acid folic, 50% din cel de fibre, 40% din cel de triptofan, 30% din cel de proteine. Cuprul, fosforul, calciul şi fierul sînt alte elemente din compoziţia năutului. Fierul produce energie, iar magneziul sporeşte cantitatea de enzime care produc antioxidanţi. Aceste boabe mai conţin aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, care stimulează buna funcţionare a nervilor, muşchilor, enzimelor şi hormonilor. Dieta care conţine năut are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează împotriva bolilor de inimă, reglează somnul şi previne diferite forme de cancer. Extern, aplicaţiile cu făină de năut sînt utile în pleurezii, pentru atenuarea durerilor, în răceli, nevralgii.

Indice glicemic scăzut

Cura cu năut este ideală în primul rînd peroanelor care suferă de diabet. Indexul glicemic al năutului este foarte scăzut, avînd valori între 28-32, ceea ce presupune o digestie uşoară a carbohidraţilor. Acest proces asigură scăderea şi creşterea lentă a nivelului de zahăr din sînge, ajutînd la o energizare mai eficientă a organismului şi la controlul apetitului. Astfel, năutul previne creşterea prea rapidă a nivelului de zahăr din sînge imediat după masă, fiind de folos persoanelor hipoglicemice. Studiile ştiinţifice au demonstrat că năutul corectează excesul de colesterol şi trigliceride din sînge şi previne diabetul.

În digestie, năutul este ideal, ajută intestinele să-şi mărească volumul, prevenind astfel constipaţia şi alte probleme neplăcute, chiar şi cancerul de colon. Un studiu efectuat în SUA a dovedit că bolile de inimă pot fi prevenite cu ajutorul unei diete bogate în năut. Acest lucru se datorează conţinutului de flavonoide cu rol antioxidant (quercetina, kemferol, miricetina) şi de fenoli (acidul ferulic, clorogenic, cafeic, vanilic). Antioxidanţii sînt concentraţi mai ales în învelişul exterior al boabelor, nivelul acestora fiind mai pregnant în soiurile închise la culoare. Mai mult, s-a constatat ca năutul este diuretic, antiseptic urinar, vermifug. Este recomandat în oligurie, litiază urinară, digestie lentă, stări congestive ale ficatului, astenii, activităţi care necesită efort fizic. Preparat sub formă de decoct (trei linguriţe de boabe se fierb timp de 10 minute în 300 ml cu apă), năutul combate paraziţii intestinali de orice fel. Tratamentul cu două cani de decoct pe zi trebuie urmat timp de o săptămînă.

Apa de năut, agent terapeutic

Năutul prăjit şi apoi măcinat are un efect puternic asupra aparatului digestiv şi a sistemului nervos. Astfel că din năut se prepară o băutură care înlocuieşte cu succes cafeaua. Iar licoarea aceasta gustoasă poate fi recomandată şi copiilor, deoarece le sporeşte apetitul şi îi ajută să crească în greutate. Apa de năut combate răceala şi redă vitalitatea, după o viroză de sezon. Mai mult, specialiştii apreciază că apa de năut este un adevărat elixir pentru sănătate, folosit în foarte multe tratamente naturiste. Aceasta se obţine în două moduri: prin strecurarea boabelor de năut fierte sau se prepară din două linguri de boabe, care se lasă la macerat într-o cană de 250 ml cu apă rece. După 12 ore, apa tonică se strecoară. Calităţile apei de năut nu se opresc aici, ea fiind apreciată şi ca revigorant masculin, mărind potenţa. Fiind un medicament foarte puternic, apa de năut e contraindicată în febră, hipertensiune şi stări de iritabilitate nervoasă. Dar e recomandată în terapia asteniei fizice şi psihice. Fierul din boabele năutului produce energie, această leguminoasă fiind un tonic fără egal. Datorită conţinutului de triptofan, contribuie la terapia insomniilor.

Boabele care au grijă de siluetă

Năutul încetineşte îmbătrînirea datorită magneziului. Este benefic pentru fertilitate, e considerat la multe popoare drept un stimulent sexual pentru bărbaţi. Fiind un aliment cu o cantitate redusă de grăsimi şi conţinut ridicat de fibre, năutul este o alegere bună pentru persoanele care vor să-şi ţină sub control greutatea. Este hrănitor, pentru că este bogat în proteine, nu îngraşă, pentru că are puţine calorii. Tranzitul intestinal va funcţiona perfect, o ceaşcă de năut asigurînd 50% din necesarul zilnic de fibre. Se pare că năutul, cunoscut şi sub denumirea de „fasole Garbanzo“, este secretul pentru o siluetă de invidiat. Este foarte săţios şi amînă foamea. Este ideal şi pentru vegetarieni, deoarece suplineşte nevoia de carne. Năutul este considerat unul dintre primele 10 alimente foarte sănătoase pentru bebeluşii de peste un an. În general, nu cauzează alergii, dar poate da probleme digestive, datorită conţinutului mare de proteine. Singurele contraindicaţii ale dietei cu năut se adresează persoanelor care suferă de gută sau au probleme cu rinichii, ştiut fiind faptul că năutul conţine purine. Aceste persoane trebuie să ceară avizul medicului înainte de a urma terapia cu năut.

Cum se prepară un humus?

Ca aliment, năutul stă la baza preparării celebrului humus oriental. Humusul s-a extins din Orient şi în ţările europene, fiind astăzi un preparat din ce în ce mai căutat şi în România. Seamănă cu fasolea bătută şi se obţine cam la fel. Se aleg boabele, se spală bine şi se lasă la înmuiat 4-5 ore. Apoi se pun într-un vas cu apă, o cană de boabe la 3 căni de apă, şi se fierbe la foc mic, cam două ore. La oala de presiune, năutul fierbe în 40 minute. Orientalii pun puţin bicarbonat de sodiu în apa în care fierb năutul. Cînd s-au fiert bine, se scurge apa şi se pasează boabele. În piureul obţinut, se toarnă pastă de susan, sucul unei lămîi, o ceapă mică tocată mărunt, usturoi, ardei. În final, se afaugă ulei de măsline, condimente, o roşie şi pătrunjel, tocate foarte mărunt. Se amestecă bine compoziţia. Înainte de a degusta această delicatesă, humusultrebuie să stea măcar o oră la frigider. Boabele de năut sînt foarte gustoase preparate şi după alte reţete. Pentru humus se poate folosi şi făina de năut. Proprietăţile năutului îl fac foarte asemanator soiei, aşadar poate fi folosit pentru pilafuri, chifteluţe, piureuri. În sud-estul Asiei, oamenii prepară din năut o varietate de tofu, cunoscută sub numele de Burmese tofu. Dacă vreţi un snack sănătos şi revigorant, amestecaţi într-un mic bol boabe de năut fierte cu condimentele sau ierburile favorite şi mîncaţi prepartul ca pe alune. În salate, boabele de năut sînt delicioase. Pastele fierte pot fi amestecate cu boabe de năut, ulei de măsline, brînză feta şi oregano. Boabele pot fi adăugate în orice supă.

Pîine şi biscuiţi

Năutul are gust de alune şi o textură cremoasă, fiind în general acceptat uşor şi de către bebeluşi. De la năut se pot valorifica atît păstăile verzi, cît şi boabele. Păstăile se prepară ca fasolea verde. Măcinate, boabele pot fi adăugate în tocăniţe. Pot fi folosite în salate sau fripturi, în loc de popcorn, sub formă de dulciuri după de au fost ţinute în sirop sau chiar în produse alcoolice cum ar fi sake. Cele mai cunoscute preparate culinare pe bază de năut sînt cele arabe: couscous (cu boabe întregi), humus (piure), falafel (piure de năut prăjit). În diferite colţuri ale lumii, făina de năut se foloseşte pentru produse de panificaţie: în Italia, se obţin din ea aşa-numitele panelli, la Marsilia - panisse, în India - Besan Puda, în timp ce, în Afganistan şi Iran, făina de năut este folosită la prepararea biscuiţilor. În comerţ găsim năut la magazinele de produse naturiste, dar şi la alimentare. Există năut îmbuteliat la borcane sau la conservă. Spre deosebire de alte alimente, năutul conservat îşi păstrează în mare parte calităţile nutritive, pierderile fiind de numai 15%. Se păstrează totodată complexul de vitamine B. În schimb, se pierde 45% din acidul folic. Dacă optaţi pentru năutul conservat, este bine să verificaţi conţinutul de sare sau aditivi. Rezistă aproximativ un an de zile într-un spaţiu întunecat şi răcoros, iar năutul gătit poate fi ţinut la frigider maximum 3 zile. Găsim însă şi năut uscat (la vrac sau preambalat). Atunci cînd îl cumpăraţi uscat, este bine să urmariţi să nu dea semne de umezeală sau de insecte, iar seminţele să fie întregi.

Cicero şi-a luat numele de la năut

Năutul este unul dintre cele mai vechi alimente, fiind cunoscut încă din Antichitate, cu aproximativ 3.000 de ani î.Hr., sub numele de hallaru, în Mesopotamia. Dar în sudul Franţei, se consuma năut chiar acum 9.000 de ani. În lumea latină, era cunoscut drept cicer, nume derivat din grecescul vechi kickere. Năutul era un aliment popular în rîndul claselor sărace din Egipt, Grecia şi Roma. Potrivit unei legende, însuşi poetul Horaţiu, plictisit şi dezgustat de luxul cetăţii, ar fi savurat cu mare plăcere o mîncare de năut. O altă legendă spune despre vestitul orator roman Marcus Tullius Cicero, care şi-ar fi dobîndit numele de familie tocmai din cauza unei aluniţe de pe faţă, în formă de boabă de năut. Specia de năut care se cultivă în zilele noastre se numeşte Cicer Arietinum. Astăzi, năutul este extrem de popular în India (două treimi din recolta mondială) şi în ţările musulmane, dar şi în Sicilia şi Spania. În timpul celui de-al doilea război mondial, boabele prăjite de năut au fost folosite de europeni pe post de înlocuitor pentru cafea. Astăzi, peste 7 milioane de tone de năut sînt cultivate în 45 de ţări, făcîndu-l una dintre cele mai populare legume.

20 de feluri de năut

Deşi multă lume crede că năutul este doar bej la aspect, există mai multe sortimente, cum ar fi năutul roz, negru, verde sau maroniu. Dintre cele 20 de tipuri existente, în comerţ găsim unul cu boabe mai micuţe şi închise la culoare (soiul Desi) şi unul cu boabe deschise la culoare (Kabuli). În momentul recoltei (în luna mai), năutul este verde. La căldură, se usucă rapid, căpătînd culoarea specifică, brun deschis. Năutul este o legumă din familia Fabaceae, alături de soia, linte, mazăre şi fasole. La maturitate ajunge la 20-50cm înălţime. Boabele de năut se găsesc în teci, cîte 2-3. Florile de năut sînt similare celor de fasole, fiind, în general, albe sau violete.

Speranţa bolnavilor de vitiligo

Cercetătorii indieni afirmă că năutul ar putea sta la baza unui tratament aşteptat de milioane de bolnavi de vitiligo din întreaga lume. Studiul acestora a relevat că aplicarea unui unguent cu năut peste zonele depigmentate poate trata eficient boala, ajutînd la repigmentarea pielii şi controlînd eficient extinderea bolii. În cadrul cercetărilor, pacienţii au reuşit să-şi recapete pigmentul în 20-90 zile. Se parecăa eficienţa unguentului derivă din aminoacizii conţinuţi în năut. Aceştia promovează sinteza melaninei şi regenerarea pigmentului.

Comentarii

Nu exista comentarii la acest produs.

Trebuie sa te loghezi pentru a putea adauga un comentaru.

Disclaimer: Descrierile si imaginile afisate au caracter ilustrativ si pot aparea diferente fata de produsul real, neconcordante sau erori de operare.

Asemanatoare cu NAUT BOABE MEDICER 500 GRAME